Wat kunnen wij voor u doen?
- Preventieve mondzorg
- Wortelkanaalbehandeling
- Kunstgebit
- Kronen en bruggen
- Aligner
- Na extractie
- Tanden bleken
Goede preventie draagt bij aan het voorkomen van complicaties aan uw gebit. Bij elk consult proberen wij u daarom zo goed mogelijk te adviseren ten aanzien van preventieve maatregelen die u kunt toepassen bij uw dagelijkse mondverzorging. Preventie doen we natuurlijk samen en daarom staat bij Tandheelkunde Wieringa een goed team van preventieassistentes voor u klaar.
Preventieve mondzorg voor kinderen
Met goede mondverzorging kun je niet jong genoeg beginnen. Natuurlijk is dit voor veel kinderen nog niet vanzelfsprekend. Middels een preventieprogramma dat is ontworpen voor kinderen, proberen wij al van jongs af aan u en uw kind te helpen bij goede mondverzorging.
Ontstoken tandweefsel kan zeer pijnlijk zijn. Tijdens een wortelkanaalbehandeling (ook wel een ‘endodontische behandeling’ genoemd) verwijderd de tandarts het ontstoken weefsel. De kanalen worden gereinigd en gespoeld. Vervolgens worden de kanalen gevuld.
Een tand/kies bestaat uit een kroon en één of meerdere wortels. In iedere wortel zit een wortelkanaal. Het wortelkanaal is gevuld met zenuwweefsel, bindweefsel en bloedvaatjes.
Door een diepe vulling, cariës onder een vulling, of een val kunnen bacteriën het wortelkanaal binnendringen. De zenuw kan hierdoor ontstoken raken en afsterven. Dit proces kan pijn veroorzaken, maar dat is niet altijd het geval. Vervolgens kan de ontsteking zich verder uitbreiden rondom de wortel, wat vaak goed zichtbaar is op een röntgenfoto.
Bij een wortelkanaalbehandeling wordt het wortelkanaalstelsel schoongemaakt en opgevuld. Eerst wordt de tand/kies verdoofd. Daarna maakt uw tandarts het wortelkanaalstelen toegankelijk door een klein gaatje in de tand/kies te boren. De kanalen worden gevijld, goed gespoeld en tijdelijk afgesloten. Tijdens de behandeling worden er röntgenfoto’s gemaakt om het verloop goed te volgen. Na de behandeling kunt u napijn ervaren. Als de pijn niet afneemt, neem dan contact met ons op.
Tijdens de volgende afspraak worden de wortelkanalen opnieuw gevijld, goed gespoeld en gedroogd. Vervolgens worden de kanalen definitief opgevuld met verwarmde stiftjes.
Na een wortelkanaalbehandeling stroomt er geen bloed meer door de tand/kies, waardoor deze broos kan worden. Voor behoud van de tand/kies en om een breuk te voorkomen is het vaak verstandig om een kroon te laten plaatsen.
Een kunstgebit wordt ook wel een ‘volledige prothese’ genoemd. Dit hulpmiddel vervangt alle tanden en kiezen. Wanneer slechts een deel van de tanden en kiezen ontbreekt, wordt een gedeeltelijk kunstgebit gebruikt. Het eerste kunstgebit wordt vaak een ‘immediaatprothese’ of ‘noodprothese’ genoemd. Dit is een grote stap, omdat uw kunstgebit een belangrijke rol speelt bij kauwen en spreken, en het mogelijk ook uw uiterlijk verandert.
Het trekken van tanden en kiezen
Meestal worden eerst de kiezen getrokken, zodat het kaakbot en tandvlees kunnen herstellen. Gedurende deze periode zult u tijdelijk zonder kiezen moeten stellen, wat even wennen kan zijn tijdens het eten. De tanden worden pas getrokken wanneer het kunstgebit klaar is, zodat u niet zonder tanden hoeft rond te lopen.
Het maken van het kunstgebit
Ongeveer zes weken na het trekken van de kiezen kan begonnen worden met het maken van het kunstgebit. Hier zijn een aantal afspraken voor nodig:
- Eerste afdrukken – Er worden afdrukken gemaakt van uw kaak. Op basis van deze afdrukken maakt het tandtechnisch laboratorium individuele afdruklepels.
- Individuele afdrukken – Met behulp van de individuele afdruklepels worden er precieze afdrukken gemaakt van uw kaak.
- Beet bepalen – De stand en kleur voor de tanden en kiezen van het kunstgebit worden bepaalt.
- Kunstgebit passen – U past het gedeeltelijk opgestelde kunstgebit. Indien nodig wordt een extra pasafspraak gepland.
- Kunstgebit plaatsen – De tanden worden getrokken en direct hierna wordt het kunstgebit geplaatst. Dit functioneert als een wondverband en mag de eerste 24 uur niet uit uw mond. Het spoelen van de mond wordt afgeraden, maar drinken mag gewoon. De eerste uren kunnen de wondjes nog een beetje nabloeden. Als het bloeden niet mindert, neem dan contact met ons op.
- Nacontrole – De volgende dag wordt het kunstgebit uit uw mond gehaald. Er wordt gecontroleerd of de wonden goed genezen zijn en of er drukplekken zijn ontstaan.
Wennen aan uw kunstgebit
In het begin zal uw kunstgebit waarschijnlijk onprettig aanvoelen. Het kan klemmen en soms pijn veroorzaken. Na 24 uur mag u het kunstgebit uit uw mond halen en kunt u uw mond nu voorzichtig spoelen met lauw water. Na een paar dagen beginnen de wondjes te genezen en zult u langzaam wennen aan uw kunstgebit. Dit kan verschillen per persoon. Als er drukplekken ontstaan, neem dan contact met ons op.
Verder is het eten met uw nieuwe kunstgebit onwennig. Start de eerste dagen met zacht voedsel en geef uzelf de tijd om te wennen.
Onderhoud
Reinig uw kunstgebit met een protheseborstel en (vloeibare groene) zeep. Bewaar het droog wanneer het niet in uw mond is en spoel goed af voor gebruik.
Rebasen
Na enige tijd zal uw kunstgebit losser gaan zitten door genezing van het tandvlees. Dit wordt veroorzaakt door de ontstane ruimte tussen uw kaak en kunstgebit na de genezing van de wonen. Dit wordt opgelost door het kunstgebit op te vullen (rebasen), zodat het weer steviger zit.
Heeft u vragen of ervaart u problemen? Neem gerust contact met ons op.
Een kroon is een kunsttand of -kies die het kroongedeelte van uw eigen tand of kies vervangt. De kroon wordt geplaatst op uw eigen tand/kies en kan van verschillende materialen worden gemaakt. Een brug bestaat uit meerdere kronen met zwevende kronen (dummy’s) die aan elkaar bevestigd zijn.
Om de omslepen tanden/kiezen te beschermen, is er een noodkroon gemaakt. Met deze noodkroon kunt u gewoon eten. Wij raden u echter aan om voorzichtig te zijn met harde of kleverige etenswaren, omdat deze ervoor kunnen zorgen dat de noodkroon loskomt. De noodkroon is vastgezet met een kwetsbaar cement, zodat deze tijdens de volgende behandeling gemakkelijk kan worden verwijderd.
Het is belangrijk om de ruimte tussen de noodkroon en de buurelementen goed te reinigen. Dit kunt u het beste doen door de kiezen op elkaar te zetten en vervolgens voorzichtig te reinigen met een rager of tandenstoker. Het gebruik van flossdraad raden wij af.
Wilt u een rechter gebit en een stralende glimlach? In onze praktijk bieden wij aligners aan van ClearCorrect: bijna onzichtbare beugels waarmee wij uw tanden op een subtiele en effectieve manier kunnen rechtzetten. Zo krijgt u niet alleen een mooier, maar ook een gezonder gebit.
Wat is een aligner?
Een aligner is een op maat gemaakt, transparant hoesje dat perfect op uw tanden en kiezen past. U draagt de aligner dag en nacht en wisselt deze na verloop van tijd om voor een nieuwe set. Stap voor stap bewegen uw tanden zo naar de gewenste positie.
Voordelen van ClearCorrect
De ClearCorrect aligners zijn vrijwel onzichtbaar, waardoor niemand hoeft te merken dat u een beugel draagt. Daarnaast zijn ze uitneembaar, wat betekent dat u uw gebit eenvoudig kunt reinigen en gewoon alles kunt blijven eten. Dit maakt de aligner een comfortabele en gebruiksvriendelijke oplossing die nauwelijks invloed heeft op uw dagelijks leven.
Hoe werkt de behandeling?
- Consult – We plannen een afspraak in om foto’s, eventueel röntgenfoto’s en een 3D-scan van uw gebit te maken met behulp van de nieuwste technieken.
- Behandelplan – Op basis van deze gegevens maken we een behandelplan, dat we met u bespreken. Na uw goedkeuring worden de aligners speciaal voor u gemaakt.
- Plaatsing – Tijdens een vervolgafspraak plaatsen we de eerste set aligners en krijgt u uitleg over het gebruik en onderhoud.
Interesse?
Bent u benieuwd wat ClearCorrect voor uw glimlach kan betekenen? Neem contact met ons op voor meer informatie of om een afspraak in te plannen. Wij helpen u graag op weg naar een prachtig en gezond gebit!
Na het verwijderen van een tand of kies (extractie) ontstaat een kleine wond in de mond. Soms is het nodig dat de wond wordt gehecht. De verdoving zal meestal na twee tot vier uur uitwerken. Hier leest u hoe u de wond het beste kunt verzorgen:
- Bijt een half uur stevig op het gaasje. Indien nodig kunt u dit vervangen door een nieuw gaasje.
- Spoel uw mond niet krachtig. U mag wel gewoon drinken.
- Vermijd zuigen aan de wond.
- Rook of drink geen alcohol op eerste dag na de extractie.
- Wees op de eerste dag na de extractie voorzichtig met het van harde, zeer warme of zeer koude spijzen en dranken.
- Vermijd zware inspanning op de eerste dag na de extractie om druk op uw hoofd te voorkomen.
- Bij napijn kunt u paracetamol innemen. Lees vooraf de bijsluiter.
- Als de wond is gehecht, zal de hechtdraad vanzelf oplossen.
- Poets uw gebit zoals gewoonlijk, maar wees voorzichtig rondom de wond.
Heeft u vragen of ervaart u hevige pijn? Neem dan contact met ons op.
Wanneer u begint met tanden bleken, is het belangrijk om de meegegeven materialen en instructies zorgvuldig te gebruiken voor een optimaal en veilig resultaat.
De volgende items ontvangt u van ons:
- Vier tubes ‘Opalescence’ bleekgel voor de boven- en onderkaak.
- Kunststof bleeklepels, speciaal op maat gemaakt voor uw gebit.
- Een schone, zachte tandenborstel (uitsluitend voor het bleekproces).
- Een tube Sensodyne-tandpasta.
Gebruiksaanwijzing
- Poets uw tanden grondig en spoel uw mond goed voordat u de bleeklepels gebruikt.
- Breng de bleekgel aan volgens de instructies die u in de praktijk heeft gekregen.
- Vermijd eten, drinken en roken tijdens het dragen van de bleeklepels.
- Zuur voedsel en zure dranken (zoals vruchtensappen) kunnen gevoeligheid veroorzaken.
Belangrijke aandachtspunten
- Gebruik nooit huishoudbleekmiddelen om uw tanden te bleken.
- Bleken wordt afgeraden voor vrouwen die zwanger zijn of borstvoeding geven.
- Vullingen en kronen zullen niet reageren op het bleekproces.
- Bewaar de gel op een koele plaats, uit de buurt van hitte en zonlicht. Niet invriezen.
Heeft u vragen over het gebruik van de materialen of ervaart u klachten? Neem dan contact met ons op.
-
Preventieve mondzorg
-
Goede preventie draagt bij aan het voorkomen van complicaties aan uw gebit. Bij elk consult proberen wij u daarom zo goed mogelijk te adviseren ten aanzien van preventieve maatregelen die u kunt toepassen bij uw dagelijkse mondverzorging. Preventie doen we natuurlijk samen en daarom staat bij Tandheelkunde Wieringa een goed team van preventieassistentes voor u klaar.
Preventieve mondzorg voor kinderen
Met goede mondverzorging kun je niet jong genoeg beginnen. Natuurlijk is dit voor veel kinderen nog niet vanzelfsprekend. Middels een preventieprogramma dat is ontworpen voor kinderen, proberen wij al van jongs af aan u en uw kind te helpen bij goede mondverzorging.
-
Wortelkanaalbehandeling
-
Ontstoken tandweefsel kan zeer pijnlijk zijn. Tijdens een wortelkanaalbehandeling (ook wel een ‘endodontische behandeling’ genoemd) verwijderd de tandarts het ontstoken weefsel. De kanalen worden gereinigd en gespoeld. Vervolgens worden de kanalen gevuld.
Een tand/kies bestaat uit een kroon en één of meerdere wortels. In iedere wortel zit een wortelkanaal. Het wortelkanaal is gevuld met zenuwweefsel, bindweefsel en bloedvaatjes.
Door een diepe vulling, cariës onder een vulling, of een val kunnen bacteriën het wortelkanaal binnendringen. De zenuw kan hierdoor ontstoken raken en afsterven. Dit proces kan pijn veroorzaken, maar dat is niet altijd het geval. Vervolgens kan de ontsteking zich verder uitbreiden rondom de wortel, wat vaak goed zichtbaar is op een röntgenfoto.
Bij een wortelkanaalbehandeling wordt het wortelkanaalstelsel schoongemaakt en opgevuld. Eerst wordt de tand/kies verdoofd. Daarna maakt uw tandarts het wortelkanaalstelen toegankelijk door een klein gaatje in de tand/kies te boren. De kanalen worden gevijld, goed gespoeld en tijdelijk afgesloten. Tijdens de behandeling worden er röntgenfoto’s gemaakt om het verloop goed te volgen. Na de behandeling kunt u napijn ervaren. Als de pijn niet afneemt, neem dan contact met ons op.
Tijdens de volgende afspraak worden de wortelkanalen opnieuw gevijld, goed gespoeld en gedroogd. Vervolgens worden de kanalen definitief opgevuld met verwarmde stiftjes.
Na een wortelkanaalbehandeling stroomt er geen bloed meer door de tand/kies, waardoor deze broos kan worden. Voor behoud van de tand/kies en om een breuk te voorkomen is het vaak verstandig om een kroon te laten plaatsen.
-
Kunstgebit
-
Een kunstgebit wordt ook wel een ‘volledige prothese’ genoemd. Dit hulpmiddel vervangt alle tanden en kiezen. Wanneer slechts een deel van de tanden en kiezen ontbreekt, wordt een gedeeltelijk kunstgebit gebruikt. Het eerste kunstgebit wordt vaak een ‘immediaatprothese’ of ‘noodprothese’ genoemd. Dit is een grote stap, omdat uw kunstgebit een belangrijke rol speelt bij kauwen en spreken, en het mogelijk ook uw uiterlijk verandert.
Het trekken van tanden en kiezen
Meestal worden eerst de kiezen getrokken, zodat het kaakbot en tandvlees kunnen herstellen. Gedurende deze periode zult u tijdelijk zonder kiezen moeten stellen, wat even wennen kan zijn tijdens het eten. De tanden worden pas getrokken wanneer het kunstgebit klaar is, zodat u niet zonder tanden hoeft rond te lopen.Het maken van het kunstgebit
Ongeveer zes weken na het trekken van de kiezen kan begonnen worden met het maken van het kunstgebit. Hier zijn een aantal afspraken voor nodig:- Eerste afdrukken – Er worden afdrukken gemaakt van uw kaak. Op basis van deze afdrukken maakt het tandtechnisch laboratorium individuele afdruklepels.
- Individuele afdrukken – Met behulp van de individuele afdruklepels worden er precieze afdrukken gemaakt van uw kaak.
- Beet bepalen – De stand en kleur voor de tanden en kiezen van het kunstgebit worden bepaalt.
- Kunstgebit passen – U past het gedeeltelijk opgestelde kunstgebit. Indien nodig wordt een extra pasafspraak gepland.
- Kunstgebit plaatsen – De tanden worden getrokken en direct hierna wordt het kunstgebit geplaatst. Dit functioneert als een wondverband en mag de eerste 24 uur niet uit uw mond. Het spoelen van de mond wordt afgeraden, maar drinken mag gewoon. De eerste uren kunnen de wondjes nog een beetje nabloeden. Als het bloeden niet mindert, neem dan contact met ons op.
- Nacontrole – De volgende dag wordt het kunstgebit uit uw mond gehaald. Er wordt gecontroleerd of de wonden goed genezen zijn en of er drukplekken zijn ontstaan.
Wennen aan uw kunstgebit
In het begin zal uw kunstgebit waarschijnlijk onprettig aanvoelen. Het kan klemmen en soms pijn veroorzaken. Na 24 uur mag u het kunstgebit uit uw mond halen en kunt u uw mond nu voorzichtig spoelen met lauw water. Na een paar dagen beginnen de wondjes te genezen en zult u langzaam wennen aan uw kunstgebit. Dit kan verschillen per persoon. Als er drukplekken ontstaan, neem dan contact met ons op.
Verder is het eten met uw nieuwe kunstgebit onwennig. Start de eerste dagen met zacht voedsel en geef uzelf de tijd om te wennen.
Onderhoud
Reinig uw kunstgebit met een protheseborstel en (vloeibare groene) zeep. Bewaar het droog wanneer het niet in uw mond is en spoel goed af voor gebruik.Rebasen
Na enige tijd zal uw kunstgebit losser gaan zitten door genezing van het tandvlees. Dit wordt veroorzaakt door de ontstane ruimte tussen uw kaak en kunstgebit na de genezing van de wonen. Dit wordt opgelost door het kunstgebit op te vullen (rebasen), zodat het weer steviger zit.Heeft u vragen of ervaart u problemen? Neem gerust contact met ons op.
-
Kronen en bruggen
-
Een kroon is een kunsttand of -kies die het kroongedeelte van uw eigen tand of kies vervangt. De kroon wordt geplaatst op uw eigen tand/kies en kan van verschillende materialen worden gemaakt. Een brug bestaat uit meerdere kronen met zwevende kronen (dummy’s) die aan elkaar bevestigd zijn.
Om de omslepen tanden/kiezen te beschermen, is er een noodkroon gemaakt. Met deze noodkroon kunt u gewoon eten. Wij raden u echter aan om voorzichtig te zijn met harde of kleverige etenswaren, omdat deze ervoor kunnen zorgen dat de noodkroon loskomt. De noodkroon is vastgezet met een kwetsbaar cement, zodat deze tijdens de volgende behandeling gemakkelijk kan worden verwijderd.
Het is belangrijk om de ruimte tussen de noodkroon en de buurelementen goed te reinigen. Dit kunt u het beste doen door de kiezen op elkaar te zetten en vervolgens voorzichtig te reinigen met een rager of tandenstoker. Het gebruik van flossdraad raden wij af.
-
Aligner
-
Wilt u een rechter gebit en een stralende glimlach? In onze praktijk bieden wij aligners aan van ClearCorrect: bijna onzichtbare beugels waarmee wij uw tanden op een subtiele en effectieve manier kunnen rechtzetten. Zo krijgt u niet alleen een mooier, maar ook een gezonder gebit.
Wat is een aligner?
Een aligner is een op maat gemaakt, transparant hoesje dat perfect op uw tanden en kiezen past. U draagt de aligner dag en nacht en wisselt deze na verloop van tijd om voor een nieuwe set. Stap voor stap bewegen uw tanden zo naar de gewenste positie.Voordelen van ClearCorrect
De ClearCorrect aligners zijn vrijwel onzichtbaar, waardoor niemand hoeft te merken dat u een beugel draagt. Daarnaast zijn ze uitneembaar, wat betekent dat u uw gebit eenvoudig kunt reinigen en gewoon alles kunt blijven eten. Dit maakt de aligner een comfortabele en gebruiksvriendelijke oplossing die nauwelijks invloed heeft op uw dagelijks leven.Hoe werkt de behandeling?
- Consult – We plannen een afspraak in om foto’s, eventueel röntgenfoto’s en een 3D-scan van uw gebit te maken met behulp van de nieuwste technieken.
- Behandelplan – Op basis van deze gegevens maken we een behandelplan, dat we met u bespreken. Na uw goedkeuring worden de aligners speciaal voor u gemaakt.
- Plaatsing – Tijdens een vervolgafspraak plaatsen we de eerste set aligners en krijgt u uitleg over het gebruik en onderhoud.
Interesse?
Bent u benieuwd wat ClearCorrect voor uw glimlach kan betekenen? Neem contact met ons op voor meer informatie of om een afspraak in te plannen. Wij helpen u graag op weg naar een prachtig en gezond gebit! -
Na extractie
-
Na het verwijderen van een tand of kies (extractie) ontstaat een kleine wond in de mond. Soms is het nodig dat de wond wordt gehecht. De verdoving zal meestal na twee tot vier uur uitwerken. Hier leest u hoe u de wond het beste kunt verzorgen:
- Bijt een half uur stevig op het gaasje. Indien nodig kunt u dit vervangen door een nieuw gaasje.
- Spoel uw mond niet krachtig. U mag wel gewoon drinken.
- Vermijd zuigen aan de wond.
- Rook of drink geen alcohol op eerste dag na de extractie.
- Wees op de eerste dag na de extractie voorzichtig met het van harde, zeer warme of zeer koude spijzen en dranken.
- Vermijd zware inspanning op de eerste dag na de extractie om druk op uw hoofd te voorkomen.
- Bij napijn kunt u paracetamol innemen. Lees vooraf de bijsluiter.
- Als de wond is gehecht, zal de hechtdraad vanzelf oplossen.
- Poets uw gebit zoals gewoonlijk, maar wees voorzichtig rondom de wond.
Heeft u vragen of ervaart u hevige pijn? Neem dan contact met ons op.
-
Tanden bleken
-
Wanneer u begint met tanden bleken, is het belangrijk om de meegegeven materialen en instructies zorgvuldig te gebruiken voor een optimaal en veilig resultaat.
De volgende items ontvangt u van ons:
- Vier tubes ‘Opalescence’ bleekgel voor de boven- en onderkaak.
- Kunststof bleeklepels, speciaal op maat gemaakt voor uw gebit.
- Een schone, zachte tandenborstel (uitsluitend voor het bleekproces).
- Een tube Sensodyne-tandpasta.
Gebruiksaanwijzing
- Poets uw tanden grondig en spoel uw mond goed voordat u de bleeklepels gebruikt.
- Breng de bleekgel aan volgens de instructies die u in de praktijk heeft gekregen.
- Vermijd eten, drinken en roken tijdens het dragen van de bleeklepels.
- Zuur voedsel en zure dranken (zoals vruchtensappen) kunnen gevoeligheid veroorzaken.
Belangrijke aandachtspunten
- Gebruik nooit huishoudbleekmiddelen om uw tanden te bleken.
- Bleken wordt afgeraden voor vrouwen die zwanger zijn of borstvoeding geven.
- Vullingen en kronen zullen niet reageren op het bleekproces.
- Bewaar de gel op een koele plaats, uit de buurt van hitte en zonlicht. Niet invriezen.
Heeft u vragen over het gebruik van de materialen of ervaart u klachten? Neem dan contact met ons op.